A ja B-luokan terveydenhuollon asiakkaat

A ja B-luokan asiakkaat terveydenhuollossa

B-luokan järjestelmät ovat asiakastietolain perusteella rekisteröityjä potilastietojärjestelmiä, jotka voivat olla ostettuja kaupallisia tuotteita tai yrityksen itsensä valmistamia.
Näiden valvonta on Valviran mukaan hyvin vähäistä resurssiongelmien takia.

B-luokan järjestelmälle ei ole tehty ulkopuolisen tahon ennakkoarviointia tai sertifiointia, kuten asiakastietolain perusteella A-luokkaan kuuluvilla järjestelmillä.
A-luokka on sen sijaan liitetty valtakunnalliseen terveystietojen Kanta-palveluun, ja sen piiriin kuuluville järjestelmille on tehty tietoturva-arvioinnin lisäksi Kelan Kanta-yhteistestaus.

Leppävirran Perussuomalaiset toteaa julkilausumassaan että asiakkailla on oltava oikeus tietojensa säilyttämiseen turvallisesti ilman pelkoa että heikosti suojattuun B-luokan järjestelmään murtaudutaan ja henkilökohtaiset tiedot vuotavat julkisuuteen.
Palveluntarjoajan on tarjottava asiakkaalleen parempi tietoturva Kanta-palvelun muodossa.
Yleensäkin on miettittävä onko välttämätöntä kaikkea tietoa tallentaa tietoverkkoihin, vai olisiko hoitavan tahon säilyttää potilastiedot koneella jossa ei ole yhteyttä internetiin. Kaiken tiedon ei tarvitse olla kaikkien saatavilla.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa