Kannanotto kaivostoimintaan

Julkilausuma

Leppävirran Perussuomalaiset vastustaa Beowulf Miningin grafiittikaivoshanketta Heinäveden Aitolammella, Leppävirran Haapamäessä sekä Tuusniemellä sekä yleensäkin mineraalivarojemme lahjoittamista ulkomaisille toimijoille.
Suunniteltu kaivos on luonnon kannalta liian aralla aluella Saimaan vesistöjen suurten ja kirkasvetisten vesien äärellä.

Aitolammesta on vain reilu kilometri Varisveteen ja noin 5 km Natura-alueisiin.
Haapamäen suunnitellun kohteen vieressä on puhdasvetinen Suvasvesi joka laskee Varisveteen.

Suomen kaivoslakiin tarvitaan muutos, on järjenvastaista että ulkomaiset yritykset tulevat keräämään rusinat pullasta kaivostoiminnallaan ja jättävät toiminnan kesken kun toiminta osoittautuu kannattamattomaksi tai maailmamarkkinahinnat laskevat.

Esimerkkinä mainittakoon konkurssiin myöhemmin tehneen Finn Nickelin jälkeensä jättämät ongelmat Leppävirran Särkiniemen nikkelikaivoksessa.
Yhtiölle asetetut 120 000 euron vakuudet eivät riitä alkuunkaan sulkemistoimenpiteiden kustannuksiin.
Maaperässä olevat mineraalit ovat Suomen kansallisomaisuutta eikä kansallisomaisuuttamme pidä antaa pois.
Kaivoslainsäädäntömme on nykyisellään kelvoton ja peräti kannustaa mineraalivarojen ryöstöön. Meiltä puuttuu ulkomaisilta yrityksiltä kaivosvero eikä yhtiöiltä vaadita käyttöoikeuskorvauksia. Minkä tahansa alueen voi varata malminetsintään kysymättä maanomistajalta mitään. Eipä ihme, että Suomi kiinnostaa ulkomaisia kaivosyhtiöitä.

Olemattomien kaivoslakien vuoksi Suomea kutsutaan jo nyt Pohjolan Kongoksi.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa